DK: Orbán a hibás 2300 munkahely elvesztéséért?

Ha igaz a lapértesülés, hogy Orbán Viktor megakadályozhatta volna 2300 Nokia-munkahely megszűnését, akkor a miniszterelnök rettenetes felelősséget visel.

A Népszava hivatkozik megbízható forrásra, amely szerint a finnországi Nokia központ első embere jó ideje kereste a kapcsolatot a magyar kormányfővel, hogy egy olyan megoldásról tárgyaljon a miniszterelnökkel, amellyel elkerülhető lett volna a fájdalmasan nagy létszámleépítés Komáromban. A Nokia-vezér a cég bérköltségekkel kapcsolatos problémáiról, a létszám megtartásának kérdéséről szeretett volna egyeztetni Orbánnal. A kormányfő azonban a gazdasági vezető számtalan kísérlete ellenére nem talált időt a találkozásra a világcég első emberével, aki a találkozás érdekében Magyarországra is eljött. Sőt, a hírek szerint Orbán a helsinki utazását is lemondta, pedig ott tehetett volna valamit a magyarországi munkahelyek megőrzéséért.

Mindezek nyomán a Demokratikus Koalíció azt követeli Orbán Viktortól, hogy álljon a közvélemény elé, és számoljon be arról, volt-e tudomása a Nokia vezetőinek érdeklődéséről? Az embereknek tudniuk kell, hogy ha tudott a tárgyalási szándékról, miért nem fogadta a gyár vezetőit, tulajdonosait? Mi lehetett fontosabb annál, mint hogy az egyik legnagyobb magyarországi befektetővel egyeztessen a munkahelyek megóvása érdekében? Orbán Viktor bele tud-e nézni a munkahelyüket elvesztett családok szemébe? Hogyan számol el a lelkiismeretével, amikor a vállalat beszállítói, tehát magyar kis- és közepes vállalkozások vesztik el piacukat az ő felelőtlensége mi att? Évértékelő beszéde pillanatában a miniszterelnök tudott-e már arról, hogy a Nokia másnap 2300 munkahelyet szüntet meg?

Kolber István országgyűlési képviselő
Demokratikus Koalíció