DK: újra kell tárgyalni a vatikáni szerződést


    Budapest, 2012. február 15., szerda (MTI) – A Demokratikus Koalíció (DK) szükségesnek tartja a vatikáni szerződés újratárgyalását, elsősorban azért, hogy megszüntessék a történelmi egyházak kivételezett helyzetét az oktatási rendszerben – tudatta Niedermüller Péter, a Gyurcsány Ferenc vezette párt alelnöke szerdán sajtótájékoztatón.

    Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes január 26-án találkozott Dominique Mamberti érsekkel, a Vatikán külügyi kapcsolatokért felelős titkárával. A megbeszélésen megállapították, hogy mind a Szentszék, mind Magyarország szükségesnek tartja a korábbi – 1997-ben, a Horn-kormány alatt született – megállapodás átalakítását, illetve készek újat kötni.
Ezzel kapcsolatban Niedermüller Péter azt mondta: a DK-t aggodalommal tölti el a hír, mert bár a vatikáni szerződés újratárgyalását szükségesnek gondolják, sajtóhírek szerint a KDNP-s kormányfőhelyettes ezt a többi között arra hivatkozva szorgalmazza, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó miatt csökkent az egyházaknak felajánlható egy százalékból származó bevétel. Ezzel szemben a DK szerint a szerződés újratárgyalásával az állam és az egyház következetes szétválasztásának elvét kellene megerősíteni. “Közpénzekből nem lehet egyházakat finanszírozni” – jelentette ki Niedermüller Péter.
A politikus szerint a szerződésmódosítás – amelynek szükségességéről január végén, a DK első kongresszusán Gyurcsány Ferenc pártelnök is beszélt – biztosíthatná az oktatási rendszerben a világnézeti semlegességet. Az ugyanis elfogadhatatlan – folytatta -, hogy azokon a településeken, ahol csak egy iskola van, az egyházi fenntartású legyen. Ehhez hozzáfűzte: állami iskolában nincs helye a keresztény erkölcstannak és hittanoktatásnak.
Mint mondta, a DK kiáll az egyházi iskolák mellett, de úgy ítéli meg: ha állami normatívát kapnak, meg kell felelniük az állami oktatási intézményekkel szemben támasztott feltételeknek, ha pedig ennek nem akarnak eleget tenni, nem kaphatnak állami támogatást.
Niedermüller Péter arról is beszélt, a katolikus egyháznak szembe kell néznie múltjával, hogy valóban erkölcsi mérce lehessen. Ezzel összefüggésben utalt a pécsi egyházmegyénél történt gazdasági visszaélésekre, a világszerte ismertté vált pedofilbotrányokra és arra, hogy a katolikus egyház egyes vezetői együttműködtek a Kádár-rendszer titkosszolgálatával.
Kérdésre válaszolva a DK alelnöke elmondta: egyelőre nem történt hivatalos kapcsolatfelvétel pártja és a Kuncze Gábort a közelmúltban elnökévé választó Szabadelvű Polgári Egyesület között, és nem tud arról, hogy a közeljövőben készülne ilyen.