Gyurcsány Ferenc Fehérváron

 

Fotó: Pati-Nagy BenceSzékesfehérvár – A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc szerdán is katonákkal találkozott és családokat keresett fel a városban.

- A pillanatnyi helyzet szerint Bajnai Gordon és Mesterházy Attila jöhet szóba, mint az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje. Az idő előre haladtával egyre csökken az esélye harmadik személynek.  Számomra a megnevezettek mindketten elfogadhatóak – jelentette ki  szerdán  Székesfehérváron Gyurcsány Ferenc.

A Demokratikus Koalíció elnöke katonákkal találkozott és családokat keresett fel a városban, valamint megnézte a felújított  Hiemer-házat.  Gyurcsány a Fejér Megyei Hírlapnak arról is beszélt, hogy a miniszterelnök-jelölt személyét és az ellenzéki összefogás képviselőjelöltjeit legkésőbb ez év végéig meg kell nevezni. Véleménye szerint egy sokszereplős választási szövetség igazi gondjai a kormányzás közben keletkeznek, akkor kell a politikai szereplőknek igazi államférfinak mutatkozni ahhoz, hogy képesek legyenek a vitákon felülemelkedni.

- Azt nyilatkozta, hogy aki ellenzéki oldalon nem akarja az összefogást, az Orbán Viktor további kormányzását támogatja. Kiknek kell összefogniuk?

- Azoknak kell összefogniuk, akik a ’89-es alkotmány oldalán állnak, akik elutasítják Orbán alaptörvényét. Eddig a pontig többen nagyjából egyet tudnak érteni. A kétfajta LMP, az E14 az összes alkotóelemével, az MSZP és a Demokratikus Koalíció. Ami utána kell majd, a közjog, a gazdaságpolitika  abban már biztosan lesznek viták, de hát ez természetes. Úgy gondolom, hogy egyfajta ellenzéki alkotmányozó koalíciót kellene csinálni, s ott eltekinteni a részletek különbözőségétől.

- Ez olyan kompromisszumképességet feltételez, amire az elmúlt 23 évben nem volt szükség a magyar belpolitikában…

- Úgy igaz ez, amit mond, hogy 1989-ben még létezett az ellenzéki oldalon és az új kormányzás működésének első hónapjaiban is. A fiatalok nem biztos, hogy tudják, de volt egy MDF-SZDSZ paktum Antall József és Tölgyesi Péter között. Ez kifejezetten az ország kormányozhatósága érdekében született. Azóta megváltozott a helyzet, milliók számára szinte vallásos kérdéssé vált, hogy a jobb vagy baloldalra szavazzanak. Szinte mindegy, hogy az adott oldal mit csinál, ők akkor is oda szavaznak. Így azután a választásokat – mint az USA-ban néhány ingadozó állam esetében – nálunk a szekértáborokon kívüli pármilliós tábor dönti el.

- Mi az a közjogi minimum, amiben az ellenzéknek egyet kellene érteni?

- A jelenlegi alaptörvény szerintünk illegitim, így nem kellene vele bíbelődni, hanem vissza kellene menni az utolsó legitim alkotmányhoz, ez pedig a 2010. április 25-i állapot. Onnantól kezdve a remélhetőleg ellenzéki Fidesszel közösen kellene nekiállni azt módosítani. Ebben a kérdésben mi vagyunk a legkeményebbek, mert Bajnaiék, Mesterházyék hajlandók elfogadni a jelenlegi alaptörvényt mint létező, megkerülhetetlen valamit, és ahhoz képest módosítanának. De én azt mondom, lehetetlen, a Fidesz sohasem fog közreműködni az alaptörvény módosításában, hiszen tudjuk, hogy sokkal kisebb ügyekben sem voltak soha kompromisszumkészek. Márpedig alkotmányt mindig az ellenzékkel együtt kell módosítani. Vagyis, ha nem állítjuk vissza az eredeti állapotot, akkor nem lesz új alkotmány.

- A gazdaságpolitika terén mi az, amit mindenképpen meg kell tenni egy új kormány esetében a válságból történő kijutáshoz?

- A legfontosabb, hogy az üzleti sikert, a vállalkozást, a befektetést pozitív dolognak tekintsük. Olyan világot kell teremteni, ahol jó befektetni. Nem az államot kell erősíteni, hanem az üzleti szférát. Az teremt munkahelyet, új értéket. Tehát gazdaságbarát politikát folytatnék és kivezetném a különadókat. S rendes baloldaliként azt gondolom, hogy meg kell adóztatni a gazdagokat, a nagy vagyonokat, az 50-100 millió feletti ingatlanokat, a 400-500 ezer forint feletti fizetéseket nagyobb adókulccsal terhelni, csakúgy, mint a 20-30 millió feletti örökségeket.

- Azt nyilatkozta, hogy nem ért egyet Mesterházy Attilával, aki bocsánatot kért a 2004-es népszavazásért…

- Szerintem az a helyes álláspont, hogy azok kapjanak automatikusan állampolgárságot, akiknek magyar felmenőik vannak és akik Magyarország területére költöznek. Ezt teszik a németek is. Szerintem az szóljon bele például abba, hogy Magyarországon milyen nyugdíjrendszer, adórendszer van, aki a döntés következményeit is megéli. Ne Sidnyben, Los Angelsben, ne Kolozsváron mondják meg, hogyan alakuljanak az ügyeink.

- Ki lehet az ellenzék miniszterelnök-jelöltje?

- A jelenlegi állás szerint Bajnai Gordon vagy Mesterházy Attila. Ahogy telik az idő, annál kisebb az esély új személyre. Magam nem akarok sem kormányfő, sem miniszter lenni 2014-ben. Csak egy jól működő párt vezetője.

Forrás: duol.hu