Megrongálták a Hege család síremlékét

2013. január 02., 17:44 szerző: Házi Péter/Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérvár – Ismeretlen tettesek ledöntötték a Hege család kriptája fölötti, félmázsás sírkövet. Hege Attila megdöbbenve áll a történtek előtt, a rendőrség megkezdte a nyomozást.

A Hosszú temetőben van a  köztiszteletben álló Hege család kriptája, amelyet  ismeretlenek megrongáltak, ledöntötték a tekintélyes méretű sírkövet. Ottjártunkkor éppen a rendőrség helyszínelt, fotózták a több darabra széttört sírkövet.

Félmázsás volt a ledöntött sírkő. Egy ember ehhez kevés lett volna (Fotók: Nagy Norbert)

- Megdöbbenten állunk a történtek előtt. 1979 óta nyugszik itt az  édesapám, ez a család kriptája, soha, semmilyen atrocitás nem történt. Megtettem a rendőrségi feljelentést, de véleményem szerint  úgysem lesz meg a tettes – mondta lapunknak Hege Attila.  A tősgyökeres fehérvári család sarja korábban fényképészként volt ismert, néhány évtizede a temetkezésben dolgozik.

Nemrég írtunk arról, hogy az önkormányzat új rendelete januártól lényegében kitiltja a fehérvári köztemetőből az önkormányzati temetkezési cég versenytársainak számító magánvállalkozásokat, miután mindenkinek az önkormányzati cég szolgáltatásait kell igénybe venni. Hege Attila akkor úgy nyilatkozott, jogi útra tereli az ügyet. Lapunk kérdésére, sejt-e összefüggést a sírkőledöntés és az akkor megjelent állításai között, annyit mondott, nem kíván senkit gyanúsítgatni, sejtései vannak, de ezeket nem kívánja nyilvánosságra hozni. Abban viszont bízik, ha van magyar igazságszolgáltatás,  a rendelet ügyében neki adnak majd igazat.

A DK szerint politikai indíttatású a rongálás

A Demokratikus Koalíció Székesfehérvári Szervezete elhatárolódik és elítéli a szerda reggelre virradó éjszaka elkövetett síremlékgyalázást – áll a közleményükben.

Jávor Sándor, a Demokratikus Koalíció fehérvári elnöke szerint a   Hege család síremlékének vandál megrongálása nyilvánvalóan politikai indíttatású és Hege Attila temetkezési vállalkozó ellen irányult.

Mint közismert, “a közgyűlés Fidesz, illetve Jobbik képviselői többsége  államosította a temetkezést mint üzletágat, aminek értelmében Fehérvár polgárai csak a Városgondnokságon keresztül adhatják meg a végtiszteletet hozzátartozóiknak. Mellesleg közel 20-30 százalékkal  drágábban, mint az említett vállalkozó tette ezt korábban, aki ennek hangot is adott. A városvezetés ismét beletaposott a demokráciába és valamilyen sejtelmes erők most a megfélemlítés eszközével próbálkoznak!”

A Demokratikus Koalíció követeli a versenyhelyzet visszaállítását,  felszólítja a polgármestert, határolja el magát a már rendszeressé váló temetői rongálásoktól, vandalizmustól és tegyen meg mindent, hogy az elhunyt hozzátartozók békében nyugodhassanak.